Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Största satsningen på infrastruktur hittills – ingenting till Fryksdalsbanan

Största satsningen på infrastruktur hittills – men ingenting till Fryksdalsbanan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen presenterade regeringen ”den största infrastruktursatsningen någonsin i Sverige”. Men varken Fryksdalsbanan eller dubbelspår på Värmlandsbanan finns med.

– Det behövs solklart investeringar på Fryksdalsbanan. Det är en brist att den inte är med. Det var med i våra värmlandsprioteringar, men vi har ändå fått igenom det mesta vi lagt fram på vår önskelista, säger Åsa Johansson (S), regionråd.

Totalt är det 881 miljarder kronor som ska investeras i de svenska järnvägarna, på sjöfarten och vägarna. Region Värmlands ordförande för Regionala utvecklingsnämnden, Stina Höök (M), ger både ris och ros till satsningarna som presenterats.

Delsträckorna viktiga

– Det är klart att vi är besvikna över att en satsning på dubbelspår på Värmlandsbanan saknas. Man nämner att förbindelsen Stockholm-Oslo är viktig, men ser inte hur viktig delsträckorna är, säger Stina Höök (M) regionråd. 

Infrastrukturminister Thomas Eneroths (s) pressekreterare skriver i ett meddelande till SVT Nyheter Värmland att de 165 miljarder kronor som satsas på järnvägsunderhåll  ”kommer att ha stor betydelse för att kunna rusta upp och renovera järnvägsnätet. Underhållsåtgärder är det Trafikverket som förfogar över och i det arbetet kan satsningar på ytterligare banor vara aktuella.”

Se mer i klippet ovan. 

Läs om hela satsningen på: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/06/regeringen-presenterar-rekordsatsning-pa-sveriges-infrastruktur/

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer