Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Krister Davidsson, som jobbat inom räddningstjänsten i 30 år, har det blivit svårare att rekrytera deltidsbrandmän. Foto: SVT/TT

Svårare att rekrytera deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det deltidsbrandmännens dag och på räddningstjänster runtom i länet uppmärksammas deltidsbrandmän och deras huvudarbetsgivare. Men behovet av fler deltidsbrandmän är fortfarande stort. 

Av Sveriges 16 000 brandmän är runt 10 700 deltidsbrandmän. På räddningstjänsten i Årjäng är man helt beroende av deltidsbrandmän och skulle behöva ytterligare 3-4 deltidsbrandmän.

– Som det är idag får folk gå in och ta extrapass för att täcka upp den beredskapen vi ska ha. Så länge vi har personal som gör det är det ingen fara, men det är klart att det sliter på dem, säger Krister Davidsson, räddningschef på stationen i brandstationen i Årjäng.   

Men enligt Krister Davidsson, som jobbat inom räddningstjänsten i 30 år, har det blivit svårare att rekrytera deltidsbrandmän.

– Vi ser en skillnad mot hur det var tidigare. När en annan började på 90-talet var man lite stolt över att få bli brandman, men idag är det lite annorlunda. Man får bedriva ganska hård lobbyverksamhet.

Vad beror det på tror du?

– Vi lever på ett helt annat vis idag, det är ett högre tempo och man värderar sin fritid högre tror jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer