Ludwig Barses mamma Amanda Hellström berättar om stödet de fått. Foto: SVT

Stort stöd för funktionshindrade Ludwig

Uppdaterad
Publicerad

Två och ett halvt år gamle Ludwig Barse föddes med tarmarna på utsidan av magen, hjärnan var skadad och han var blind. För att klara sig behöver han hjälp dygnet runt. Men trots hjälpbehovet får han ingen personlig assistent – ett beslut som fått många att reagera.

I lördags kunde vi berätta om Filipstads kommuns beslut att inte bevilja två och ett halvtårige Ludwig Barse personlig assistans trots att han behöver tillsyn dygnet runt för att överleva. Efter att artikeln publicerades har hans mamma Amanda Hellström formligen överösts av stöd.

– Det har varit kaos i min telefon i två dagar. Folk vill hjälpa, de är i samma situation som vi, det är folk som har krigat mot myndigheter i flera år och fortfarande gör det. Vissa har fått rätt andra inte. Jag förstår nu att det inte bara är jag som känner som jag gör utan det är, typ, 12.000 personer till som backar upp min son och ser hans värde. Det är helt fantastiskt, säger hon.

2,5-årige Ludwig Barse. Foto: Privat: Amanda Hellström

Hälsningar med omtanke

Stödet för familjens kamp för rätten till personlig assistans åt Ludwig kommer i mejl, via telefonsamtal, per sms och som kommentarer i sociala medier. Och stödet betyder mycket för familjen.

– Jag vet inte hur länge sedan jag var så glad. Jag bara grät när jag såg hur snälla saker folk skrev. Det är jättestort, verkligen. Och jag har ju funderat på om det är mig det är fel på när kommunen fattar beslut om att Ludwig inte ska få assistans men nu förstår jag, det är inte rätt, han behöver ha det stödet, säger Amanda Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.