Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen Hans Olsson berättar mer om kyrkan på Lurö. Foto: SVT

Stort turistintresse för utgrävningarna på Lurö

Uppdaterad
Publicerad

På Lurö jobbar arkeologerna också i sommar och årets utgrävningar förväntas ge mer kunskap om bland annat kyrkoruinen och en stenåldersbosättning.

– Vi kommer nog aldrig att lösa mysteriet om kyrkan på Lurö, men vi kommer att få underlag till allt bättre tolkningar, säger Hans Olsson, arkeolog på Värmlands museum.

I dag söndag är det arkeologins dag och utgrävningarna på Lurö har blivit ett turistmål. Besökarna lockas av myterna om att det funnits ett kloster här och ett härbärge för pilgrimer.

För varje spadtag kommer nya gåtor. Arkeologerna vet fortfarande inte vad den tillbyggnad till kyrkan, som påträffades i fjol, egentligen har använts till.

En av Skandinaviens första stenkyrkor

Kyrkan med sina korsarmar har varit 8 gånger 21 meter stor och varit byggd av sten, stora stenblock som fraktats till Lurö och mindre sten från ön. Däremot har det inte funnits något kloster på ön.

– Kyrkan är byggd före år 1050 och är en av Skandinaviens första stenkyrkor. Den har aldrig varit en församlingskyrka och är troligen byggd innan Värmland var kristet. Det troliga är att det varit en privat kyrka. Den övergavs redan på 1300-talet, säger Hans Olsson, som leder utgrävningarna.

Hör arkeolog Hans Olsson berätta mer i klippet om kyrkan på Lurö och varför den byggts just där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.