Foto: SVT

Sträng vinter orsakar pelletsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på pellets i hela landet just nu. Det får konsekvenser både för den som eldar med pellets, och de återförsäljare som finns runt om i Värmland.
– Det finns inte att få tag på, och kunderna ringer från alla håll och vill ha pellets, säger Ewa Johansson, vd på bygghandeln Dejeträ AB i Deje.

Värmlänningar som eldar med pellets och behöver fylla på hemma har fått anstränga sig rejält den sista tiden. Bland annat på grund av den sena och stränga vintern har pelletsförråden hos leverantörerna krympt. På bygghandeln Dejeträ AB har de inte fått någon leverans på fyra veckor förrän idag. Vd Ewa Johansson tycker det känns bra att ta emot 22 pallar direkt från en pelletsfabrik i Dalarna.

– Det mesta är förbokat, men resten är det först till kvarn på.

En ytterligare orsak till bristen på pellets är att den blöta och milda hösten både i Södra Sverige och Baltikum orsakat virkesbrist, det uppger branschorganisationen Pelletsförbundet. Dessutom har leverantörerna minskat sina lager på grund av de senaste årens milda vintrar.

Pellets är ett förnybart biobränsle som till största delen hämtas från våra svenska skogar. Pellets har formen av små sammanpressade stavar och består av sågspån, kutterspån eller flis.

Källa: viivilla.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer