Stress stort kvinnoproblem

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet av alla värmlänningar som behandlas för stress vid länets stressmottagningar är kvinnor. Och problemen kryper allt längre ner i åldrarna.

I väntrummet på stressmottagningen i Arvika är det för tillfället tomt. Men mottagningen har just nu sammanlangt 48 patienter som genomgår det behandlingsprogram som man erbjuder här. De får hjälp av av läkare, psykologer och sjukgymnaster för att bli kvitt den stress som gjort dem sjuka.

– Generellt skulle jag säga att de är i ganska dåligt skick när de väl kommer hit. För de har försökt på så många sätt på egen hand att försöka återhämta sig, säger Lisbeth Alfredsson som jobbar som läkare på stressmottagningen i Arvika.

Ökat antal remisser

För att få behandling på landstingets stressmottagningar i Arvika, Karlstad och Torsby behöver man bli remitterad av en läkare. 217 remisser accepterades förra året, vilket är en ökning med åtta procent från förgående år.

På mottagningen i Arvika behandlade man förra året ett 50-tal patienter. En övervägande majortiet, 83 procent, var kvinnor. Det är ett mönster som känns igen i hela landet. Man märker också att problemen ökar bland unga kvinnor.

– Jag tappade hår, hade värk i kroppen och sköra naglar. Jag hade svårt att koncentrera mig och jag kunde ställa samma fråga till någon tre gånger inom loppet av fem minuter och jag kom inte ihåg att jag hade ställt den, säger 22-åriga Elin Falk, som nyligen avslutade sin behandling på stressmottagningen i Arvika.

Tio månaders behandling

I behandlingsprogrammet ingår bland annat samtalsterapi i grupp och kroppskännedom. Tanken är att patienten under den drygt tio månader långa behandlingen ska hitta vägen tillbaka till ett liv utan stress.

– Det här är inte ett tillstånd som går att vila sig från under en helg eller en semester. Det är allvarliga sjukdomstillstånd som påverkar personerna oerhört i att fungera i både arbete och socialt, säger läkaren Lisbeth Alfredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.