Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Marja i Myroms hus i Södra Fjöle och hör mer om stiftelsen och testamentet i klippet ovan Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Strid om Marja i Myroms sagohus och efterlämnade konst

Uppdaterad
Publicerad

Bara några månader efter konstnären Marja i Myroms död har det blossat upp en strid om hennes hus och det som finns i det.

Enligt ett testamente har en stiftelse rätt till alltihop, men Marja i Myroms barn och flera nära vänner ifrågasätter både stiftelsen och testamentet.

Samtidigt är de 30 sista tavlorna Marja målade försvunna.

Marja i Myrom, eller Hallstensson som hon egentligen hette, var en både folkkär och produktiv konstnär.

Bara 20 dagar innan hon avled i november förra året skrev hon under ett testamente där hennes ”sagohus” med inventarier tillföll en stiftelse, som skulle ”säkerställa husets välmående och kvarlåtenskap framåt som en konstnärsgård, skrivargård och utställningsplats”.

Men Marja i Myroms barn och flera nära vänner är skeptiska.

– Jag har inte träffat någon som inte tycker att det är konstigt,  säger vännen Anki Svensson.

Försvunna tavlor

Samtidigt är de 30 sista tavlorna som Marja i Myrom målade försvunna. De fanns med vid en minnesstund anordnad av stiftelsen, men lämnades aldrig tillbaka till huset i Södra Fjöle.

– De är på en neutral plats, säger en av de tilltänkta styrelsemedlemmarna till SVT Nyheter Värmland, och lägger sedan på luren.

Följ med till huset i Södra Fjöle och hör mer om stiftelsen och testamentet i klippet ovan.

Gåvor och swish

Stiftelsen är fortfarande under bildande. Enligt testamentet ska den ”kunna ta emot gåvor och stöd via swish”.

Testamentet upprättades i närvaro av stiftelsens tilltänkte ordförande, och bevittnades av två nu föreslagna styrelseledamöter. I den registreringsanmälan för stiftelsen som lämnats in till länsstyrelsen finns ytterligare fyra namn, men ingen av dem har velat svara på SVT Nyheter Värmlands frågor.

”Ingen information att lämna”

Marja Hallstenssons barn har ännu inte tagit ställning till om de ska bestrida testamentet. De säger till SVT Nyheter Värmland att de inte orkar medverka i reportaget.

Den tilltänkta styrelseordföranden meddelar via mejl att han inte har någon information att lämna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.