Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Hedlund/SVT

Strid om valet av ny ordförande för SD i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I morgon utser Sverigedemokraterna i Värmland en ersättare till avgående veteranen Runar Filper. Men valet har föregåtts av en intern strid.

Runar Filper sågar valberedningens förslag helt och pekar istället ut en egen kandidat som sin efterträdare.

– Blir det så kommer Runar Filper att vara i bakgrunden och leda vid sidan av, säger valberedningens ordförande Jan-Erik Tjärngård, som själv nu väljer att lämna partiet.

I klippet hör du Runar Filpers och valberedningens ordförande Jan-Erik Tjärngårds åsikter om ordförandestriden

Mot valberedningens kandidat Mats Hagström, gruppledare för Sverigedemokraterna på Hammarö, står den avgående ordförandens favorit, regionrådet Mikael Strandman. Enligt Runar Filper saknar valberedningens kandidat stöd i partiet.

– Det är ett förslag som inte är förankrat ute i organisationen. Absolut inte.

Lämnar partiet

Samtidigt rasar en strid inom Sverigedemokraterna i Forshaga, där valberedningens ordförande Jan-Erik Tjärngård är ledamot i kommunfullmäktige. Han väljer nu att lämna partiet helt och hållet.

– Jag har lämnat in min ansökan om utträde. Det känns skönt.

”Stöd i partiet”

Mats Hagström, som är valberedningens kandidat, säger att han står för en annan ledarstil än Runar Filper.

– Jag toppstyr inte utan arbetar mera som ett vi. Runar och jag har två olika ledarfilosofier, Runars stil är ”Management by control” och jag kör ”Management by trust”. Skillnaden i praktiken är att Runar styr, medan jag leder. En stor skillnad speciellt när man har att göra med andra människor som är kunniga och mycket kompetenta i sin roll som politiker.

Han hävdar att han har stöd i partiet.

Mats Hagström är valberedningens kandidat. Foto: Privat

Mikael Strandman förstår besvikelsen

Detsamma säger hans motkandidat, regionrådet Mikael Strandman.

– Det blir ofta så här med olika falanger inför stora distriktsstämmor. Jag tror att det är 70 mot 30 procent i min favör, säger Strandman som dock säger sig förstå att det finns ett missnöje med att hans kandidatur.

– Att det finns besvikelse för att jag kommit in utifrån och går före de som anser sig ha väntat på sin tur är förståeligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.