”Strokepatienter får fel vård”

Uppdaterad
Publicerad

Var femte strokedrabbad i Värmland får inte vård på en särskild strokeenhet. Det uppger Hjärt-Lungfonden som ser allvarligt på siffrorna.

Av de 944 personer som vårdades för stroke i Värmland år 2011 var det 185 eller 19,6 procent som inte fick vård vid en speciell strokeenhet, trots att den vården är prioriterad i riktlinjerna från Socialstyrelsen.

Riksgenomsnittet är 10,9 procent enligt statistik som Hjärt-Lungfonden presenterar under onsdagen.

– Det är avgörande att snabbt komma till sjukhus och få rätt behandling för att minska skadorna på hjärnan. Därför är det allvarligt att så många inte får vård på strokeenhet, säger Staffan Josephson, generalsekreterare på Hjärt – och lungfonden i ett pressmeddelande.

– Tyvärr stämmer siffrorna. Vi har legat för lågt under en längre tid när det gäller hur många patienter som kommer till en strokeenhet, säger Rune Johansson, verksamhetschef på neurolog – och rehabkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Vi ligger lägre än riksgenomsnittet och de mål som vi själva har satt upp. Vi ska nu djupare analysera vad det här beror på och det är ett högt prioriterat ärende hos divisionsledningen, säger Rune Johansson till Värmlandsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer