Så här ser den ut – Karlstadsstudenternas hopp i loppet Formula Student i England. Foto: SVT

Studentbil på anrik racingbana

Uppdaterad
Publicerad

Det är inom studentprojektet Formula Student som studenter vid Karlstads universitet under åtta månader byggt en racingbil.

Idag avtäcktes bilen som ska tävla på anrika motorbanan Silverstone Circuit i England i juli. Studentprojektet är Europas mest etablerade motorsporttävling med utbildningssyfte och i många år har studenter vid Karlstads universitet engagerat sig.

Det som bedöms i tävlingen är hållbarhet, tillverkningskostnader, bilens körförmåga och dess design. Motståndarna kommer från lärosäten från hela världen. Ingenjörsstudenten Magdalena Cederlöf har lett projektet i år, och berättar om processen.

– Bilen ska hålla hela vägen in i mål. Vi ska testa den hårt nu, de kommande veckorna. Det kan ju hända att något går sönder, men då ska vi ha tid att laga det. Väl på tävlingen så ska allt funka, säger hon.

Har det varit ett hårt slit?

– Ja, det har det verkligen varit, men nu känns det bra, när man står här och har presenterat bilen och vi vet att den funkar, avslutar Cederlöf.

Det bjöds på fika och tal i universitetets Aula Magna, vid presentationen av den nya bilen, samt visades det en film som visade hur byggnadsprocessen gått till.

Tävlingen Formula Student äger rum på motorbanan Silverstone Circuit i England den 9-12 juli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.