Stephanie Nysten, student Foto: SVT

Studenter måste betala tillbaka bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Nästan fyra av tio studenter som får bostadbidrag i Karlstad blir återbetalningsskyldiga, det visar nya siffror från Försäkringskassan. Var gränsen går för hur mycket arbetade pengar en student med bostadsbidrag kan kamma hem är inte alla medvetna om.

– Jag har kollat på en kalkyl lite, men jag har inte riktigt räknat ut exakt, säger Stephanie Nysten, studerande Karlstad

Som student får du tjäna som mest 41 000 kronor på ett år innan du blir skyldig att betala tillbaka. Storleken på återkravet beror på vilken inkomst studenten angett i sin ansökan om bostadsbidrag, jämfört med den faktiska inkomsten under året. Är det stora skillnader kan studenten bli skyldig att betala tillbaka flera tusenlappar. Problemet är inte unikt för Värmland utan siffrorna ligger på likande nivå över hela Sverige. Beskedet om återbetalning kommer först efter två år, och enligt Försäkringskassans enhetschef Jenny Cederborg kan det bli mycket pengar och kännbart när det är dags att betala tillbaka.

– Det är svårt att säga ett exakta belopp eftersom det beror på hur mycket de tjänat eller fått i bidrag. Det beror också på hur man anmält det till oss, säger Försäkringskassans enhetschef Jenny Cederborg.

Att planera och räkna ut sin ekonomi i förhand är ett stående tips på Försäkringskassans hemsida. För studenter som planerar att sommarjobba är det extra viktigt då sommarlönen räkans in i maxbeloppet.

– Jag räknade ihop hur mycket jag tjänade förra året, och på så vis har försäkringskassan hjälpt mig att räkna ut hur mycket jag kan få i bidrag det här året, säger Mustafa Khafaji, studerande Karlstad.

Är du orolig för en eventuell återbetalning?

– Eftersom jag har kollat upp och räknat på det är jag inte orolig, säger Mustafa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.