Studenter ställer ut på Värmlands museum

Uppdaterad
Publicerad

Tankar om framtidens klimat består ofta av larmrapporter och mörka scenarier. Något som gör att man kanske hellre vill blunda för problemen än att inse allvaret och ta tag i dem.

Detta reflekterar några studenter på en kurs i grafisk form på Karlstads universitet över i en utställning på Värmlands museum.

Utställningen Klimatkameran 2022 är resultatet av kursmomentet fotografisk gestaltning. Studenterna fick i uppdrag att reflektera över FN:s globala mål när det gäller konsumtion och produktion samt målen att bekämpa klimatförändringarna.

– De har fått jobba med fyra bilder var, för att sedan välja ut en av dem till utställningen, berättar Anna Sjöberg, universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap.

Med utställningen har studenterna fått lära sig både att kommunicera ett budskap och att kritiskt granska bilder.

– Det har varit roligt och inspirerande att jobba fram den här utställningen, säger Johanna Hellström, en av studenterna som nu ställer ut.

Hon får medhåll av sin kurskamrat Emma Seleskog.  

– Med den här kursen har jag blivit mycket mer medveten om dold reklam och annat som påverkar oss i bilder utan att vi kanske tänker på det, säger hon.

Utställningen pågår 27 april – 8 maj på Värmlands museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.