– Det verkar som att många ser studentrummen som en tillsvidarelösning, säger Daniel Vamos.

”Delat boende kan vara riktigt bra, om man har god gemenskap”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Vamos bor i studentkorridor hos Karlstads bostads AB och Anton Sköld i en studentlägenhet hos en annan aktör.  Båda är av uppfattningen att delat boende av många studenter ses som ett ”sista alternativ” och att en hel del tycks vara villiga att betala mer för att bo enskilt. 

De är nöjda med sina respektive boenden, som ligger på campus. Daniel Vamos flyttade in i sitt korridorsrum på 16 kvadratmeter för tre år sedan. Köket delas med andra studenter. Där betalar han 3200 kronor i månaden, och under sommaren är två månader hyresfria.

– Det kan vara till stor hjälp för den som inte hittar något sommarjobb.

Daniel Vamos menar att ett delat boende är utmärkt så länge man har god gemenskap. Där han bor har flera ansträngt sig för att alla ska känna sig välkomna i de gemensamma utrymmena.

– Ibland har kanske man inte lust att träffa någon; då går man ut i köket med hörlurar eller så beställer man en pizza istället.

Upplevdes lätt att hitta bostad

I Karlstad byggs det, och har byggts, mycket nya studentbostäder av olika aktörer. Anton Sköld flyttade till en nybyggd lägenhet i Karlstad inför höstterminen.  Den är 27 kvadratmeter med sovalkov, vardagsrum, kök, disk – och tvättmaskin. Hyran är på 5000 kronor per månad och med övriga kostnader ca 5200. 

– Jag sökte bara det boendet och fick det direkt. Kompisar som bott här hade också sagt att tillgängligheten var god, så jag oroade mig inte för det, berättar Anton Sköld.

Hör studenterna berätta i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.