Thomas Bragefors Foto: SVT

Fusket fortsätter på universitetet – trots information

Publicerad

Under förra året blev 38 studenter avstängda på grund av fusk vid Karlstad universitet (KAU).

Vanligast tillvägagångsättet är att plagiera.

Under 2016 blev 51 studenter misstänkta för fusk, 38 studenter blev avstängda och 13 ärendens avskrevs utan varning eller åtgärd.

– Antal ärenden ligger i paritet med tidigare år, säger Thomas Bragefors, föredragande i disciplinnämnden som utreder och fattar beslut i de misstänkta fallen.

Vanligast med plagiering

Bland 2016 års ärenden var 22 plagiering, 11 var fusk med lappar och mobiler och 5 var otillåtet samarbete. Den vanligaste typen av fusk är plagiering, att hänvisningar inte görs till rätt källa eller att använda andra studenters källor.

– Telefon eller internetkällor är också vanligt, eller att stundeter har samarbetat på en individuell uppgift, säger Thomas Bragefors.

När en student fälls för fusk blir följden två till åtta veckors avstängning från all verksamhet vid universitetet. 

Google kan förvilla

Att använda google i sökande efter källor kan enligt Thomas Bragefors förvilla studenterna och tappa kontrollen på vilken källa man hänvisar till. Att hänvisa till rätt källa med antingen citat eller referat, och som primär eller sekundär källa är också vanligt att blanda ihop.

– Förstaårsstudenter har lite svårare för det. Många gånger beror det på att man inte förstår, att man är stressad för att man måste få poäng eller andra sociala orsaker.

Fusket är dock inget som är vanligast bland förstaårsstudenter.

– Det är jämt fördelat över alla utbildningar och nivåer, det förekommer även på masternivå.

Vad gör universitetet för att minska fusket?

– Vi har all information på alla kurshemsidor, på biblioteket och på vår hemsida. Både lärare och studentkåren är informerade och inblandade. Studenter får även information när de börjar, säger Thomas Bragefors.

KAU på åttonde plats i Sverige

Under 2014 låg KAU på åttonde plats i Sverige av de universitet och högskolor som fällt flest studenter för fusk.

– Om det har att göra med att vi har flest studenter som fuskar eller om vi är duktiga med att komma på dem är svårt att säga, säger Thomas Bragefors.

En kartläggning som SVT gjorde 2016 visade att det totala antalet fall av fusk bland studenter hade ökat mellan åren 2014 och 2015, vid samtliga av landets högskolor och universitet. Under 2015 ledde fusket till sammanlagt 886 varningar och avstängningar i hela landet – en ökning med drygt 14 procent. Motsvarande siffra från 2014 var 773 enligt Universitetskanslerämbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.