Torsby, Sunne, Hagfors, Munkfors, Eda och Årjäng är kommunerna som berörs av förslaget om nedskrivning av studielån. Foto: TT

Studielån kan skrivas ner i sex Värmlandskommuner

Uppdaterad
Publicerad

I den kommunutredning som presenterades i dag föreslås att 60 av landets kommuner ska kunna omfattas av möjligheten för akademiker som bor och arbetar där att få sina studielån nedskrivna. Flera av kommunerna finns i Värmland.

Modellen att skriva ner studieskulder för de som har en akademisk examen och väljer att bo och arbeta i en kommun som har svårigheter att rekrytera rätt kompetens har hämtats från Norge. Där har åtgärden i kombination med skattelättnader gjort det lättare att rekrytera nödvändig kompetens till orter och kommuner långt från de större städerna.

Av de 60 kommuner i landet som föreslås omfattas av åtgärden finns sex i Värmland. De är Torsby, Sunne, Hagfors, Munkfors, Eda och Årjäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunutredningen

Mer i ämnet