Stulen Madonna – tillbaka i Trankil efter sex år

Publicerad

Hon har varit efterlängtad i församlingen. Men rejält stöldskyddad är hon nu tillbaka, Madonnan som stals från Trankils kyrka för drygt sex år sedan. Detta efter en lång resa till bland annat Spanien och Portugal.

Den gamla träskulpturen, som sannolikt är från tidigt 1300-tal eller kanske ännu äldre, hittades i Portugal. Den nye ägaren hävdade att han köpt henne i god tro, men när han förstod att det handlade om stöldgods var han beredd att sälja tillbaka den till församlingen.

– Det kan ses lite trubbigt att man väljer att köpa tillbaka stöldgods, men för oss var hon värdefull att få tillbaka, säger Peter Söderback, kyrkogårds- och fastighetschef i Nordmarkens pastorat och konstaterar att kravet från församlingen att hon skulle tillbaka till kyrkan var tydligt; Hon ska hem till oss!

Tre ägare

Totalt har det kostat församlingen omkring 120 000 kronor att köpa tillbaka och forsla hem madonnan. Eftersom försäkringsbolaget betalat ut ersättning efter stölden och madonnan dessutom sålts vidare av tjuven, hade träskulpturen i praktiken tre ägare; kyrkan, försäkringsbolaget och den nya ägaren, vilket gjorde det hela lite knivigare.

– Vi kanske kunnat driva det rättsligt, men fick rådet från nationell nivå att vi – trots att det handlade om stöldgods – skulle köpa tillbaka skulpturen. Detta för att göra processen så kort som möjligt, berättar Erika Hedenskog, antikvarie på Karlstad stift och en av dem som arbetat för att Madonnan ska komma tillbaka till Trankils kyrka.

Fler saker saknas

Den spanske mannen som stal madonnan och flera andra föremål från kyrkor runt om i Sverige fick åtta års fängelse, men fortfarande saknas en del annat stöldgods, bland annat ett par ljusstakar från Trankils församling.

– Vi vet inte var de finns, men har i dagarna haft en dialog om hur vi ska annonsera efter dem, för vi vill gärna att de ska komma hem också, säger Peter Söderback.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.