Foto: SVT

Troligt maktskifte på Hammarö

Publicerad

SD valde att rösta på Hammarösamverkans kandidat när fullmäktiges nya ordförande skulle utses. Men det har inte varit tal om någon uppgörelse hävdar Anders Ahl (SD).

Det var ett välbesökt kommunfullmäktige på Hammarö under måndagskvällen. Salen i kommunhuset var fylld till bredden då kommunfullmäktiges presidium skulle utses.

Hammarösamverkan nominerade Peter Johansson (L) till kommunfullmäktiges ordförande, medan Socialdemokraterna nominerade Thomas Bäckman (S). Ordförandevalet avgjordes genom en sluten omröstning, och resultatet blev jämnast tänkbara: 15 röster för Thomas Bäckman (S) och 16 för Peter Johansson (L).

SD valde att lägga sina röster på Hammarösamverkans kandidat, men enligt Anders Ahl är det inte tal om någon uppgörelse.

– Vi har inte ens blivit lovade en resa till Finland, sa han. Vem som kommer med bäst argument och beter sig diplomatiskt, det är det vi går efter.

Troligt maktskifte

Att SD visat sitt stöd för Hammarösamverkan betyder ett sannolikt maktskifte i kommunen, men fullmäktiges nya ordförande är försiktig.

– Det är ett första steg på vägen, det är det ju, men sen är det ju nämnderna som ska utses. Det är då det reella maktskiftet sker, säger Peter Johansson (L).

Hårda ord

Det var stundtals ganska hårda ord på mötet. Per Aspengren (S) anklagade Hammarösamverkan för att ha lurat väljarna genom att nu göra sig beroende av SD. Moderaternas Bosse Henriksson svarade med att säga att Pers uttalande gränsade till förtal.

Till första vice ordförande  i kommunfullmäktige valdes Anja Holmgren (M) och till andra vice ordförande valdes Thomas Bäckman (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer