Succé för biograferna i Värmland Foto: SVT

Succé för biograferna i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Digitaliseringen av biografer i Värmland har blivit en succé och ett riktigt uppsving för biograferna utanför Karlstad. I Storfors har den nya tekniken blivit ett riktigt dragplåster.

Det luktar popcorn och ett högljutt sorl från 83 biobesökare hörs i Storfors enda biosalong. Just i dag visas barnfilm och två av besökarna är Milla Berg och Ozzylinn Engen Lavén.

– Det är jättebra med bio här! Det bästa är att man inte behöver åka så långt, säger Milla.

– Bion var bra! säger Ozzylinn.

Den nya biografen invigdes på annandagen 2016 och sedan årssikftet har man haft bioföreställningar varje lördag. Man varvar mellan att köra bio för vuxna och bio för barn och det har blivit en riktig succé. Närmare 900 biljetter har sålts sedan årsskiftet.

– Jag tycker att det är roligt att det satsas på Storfors. Det var ett tag sedan vi hade bio sist. Nu är det jättefräscht och bra bild och ljud, säger Therese Johansson som i dag tagit med sina tre barn hit.

”Bra att man inte behöver åka till stan”

På grund av vattenskador i bion har man inte kunnat se bio i Storfors sedan 2013. Och det råder ingen tvekan om att Storforsborna är väldigt nöjda med att det går att se bio igen. Paret Runo och Ingrid Eriksson har precis varit på en modevisning i Kulturhuset och sticker in huvudet genom dörren som skiljer Kulturhusets café och biograffoajén.

– Det är bra att man inte behöver åka till stan jämt och det är bra att det finns bio för barn ibland. Det är jättebra! säger Ingrid.

– I ett levande kulturhus är bion given, säger Runo.

Region Värmland har kartlagt hur det gick för biograferna efter att tekniken digitaliserades. Mellan  2010 och 2015 har besökssiffrorna ökat med 56 procent – utanför Karlstad. I Storfors har man satsat på den allra senaste tekniken och har i dag Värmlands modernaste biografanläggning.

– Det var egentligen inget syfte att vi skulle ha det, men när vi väl fick pengarna så tänkte vi hur vi skulle förvalta dem på bästa sätt. Så vi valde bort 3D och satsade på en 4K-projektor i stället. Jag tror att det är rätt val för oss, det känns verkligen bra. Att folk kommer hit är ett kvitto på att det är rätt beslut, säger kulturchefen Olle Rohdén.

Kulturchefen blev biomaskinist

Med bidrag från Region Värmland och Svenska Filminstitutet landade prislappen för digitaliseringen av biografen på 600 000 kronor för Storfors kommun.

Över en halv miljon kronor blev till prislappen för digitaliseringen i Storfors. I dag drivs den runt tack vare att flera personer arbetar ideellt när det är föreställning. Och kulturchefen själv har fått lägga till biomaskinist till cv:t.

– Haha, jag tycker synd om dem som faktiskt är biomaskinister när jag säger att jag är det. Men nu gör ju tekniken att till och med en kulturchef kan vara biomaskinist, säger Olle Rohdén.

Så mycket har biobesökandet ökat i din kommun

2010-2016, ökning i antal inom parantes

Arvika: 49% (+10 363)

Eda: 194% (+1 146)

Filipstad: 9% (+327)

Forshaga: 20% (+353)

Hagfors: 338% (+3 167)

Hammarö: 300% (+7 246)

Karlstad (Arenan+Filmstaden): 3% (+7 246)

Kil: 130% (+ 994)

Kristinehamn: 67% (+9 069)

Munkfors: Har ingen biograf

Storfors: Hade pga vattenskador ej öppet hela 2016

Sunne: 176% (+ 6 600)

Säffle: 109% (+2 753)

Torsby: 19%  (+ 2 091)

Årjäng: 58% (+ 892)

Totalt Värmland: 17% (+ 52 525)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.