Succé för gratiståg

Uppdaterad
Publicerad

Shoppingtåget till Sunne har blivit en succé. Nu är det klart att det kommer att rulla också nästa år. Och fler kommuner har planer på att starta – eller har startat liknande gratisresor.

Det sponsrade Sunnetåget från Karlstad har varit en lyckad satsning. De 220 platserna har varit bokade varje gång man kört i år. För butikerna i Sunne har det blivit ett rejält lyft.

– Omsättningen har ökat i flera butiker med 30 till 40 procent, jämfört med en vanlig lördag, säger Linda Isaksson som driver butiken Fryksdalsform.

Värmlandsnytt var med och träffade några resenärer som kom med Sunnetåget till Karlstad på lördagseftermiddagen.

– Alla är så nöjda, alla tycker att det är så trevligt och alla har påsjukan, skrattar Elsa Tillman.

Hon syftar på alla påsar som kunderna kommer hem med efter besöket i Sunne.

Gratiståg till Karlstad

Sunnetåget har blivit ett begrepp och flera orter följer nu efter. I Karlstad provar man nu den 14 december med ett tåg från Oslo för att locka norska kunder. Och i Arvika har moderaterna lagt en motion där de förslår buss eller tåg till Arvika från Oslo och Kongsvinger och från Karlstad till Arvika.

I Torsby kör man buss från Kongsvinger till Torsby för att öka handeln och intresset för orten. Gratisbussen kommer nästa gång att rulla den 14 december och 21 december för att locka shoppingsugna norrmän. Bussen är ett samarbete mellan Torsby handel och Torsby kommun.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer