Jenny Haglund Foto: SVT

Succé för Karlstadsgolfare

Uppdaterad
Publicerad

Värmland har fostrat ännu ett stjärnskott i golf. Jenny Haglund från Karlstad har gjort succé på Europatouren under inledningen av säsongen och nu höjer hon målsättningen inför fortsättningen.

– Såklart satsar vi på att vinna på Europaouren redan i år, säger hon.

Under en grå himmel står Jenny Haglund på Karlstad GK och tränar närspel. I år gör hon sin debutsäsong på Europatouren, men att hon är nykomling märks inte. Hon har inlett strålande och redan tagit en elfteplats och en åttondeplats.

– Det är så himla skönt att få en bra start och känna att jag platsar här och att mitt spel räcker för att vara på den här touren, säger 23-åringen

Lämnade Sverige för collegegolf i USA

I tvåan på gymnasiet bytte hon från moderklubben Bryngfjorden till Karlstad GK. När hon sedan tog studenten valde hon att testa sina vingar. Hon lämnade Sverige och flyttade till USA för att spela collegegolf.

Här tränar Jenny Haglund inför debutsäsongen på Europatouren. Foto: SVT

Åren i USA gav mycket och kan enligt Jenny vara en stor del i framgångarna som kommer nu.

– Jag kanske inte utvecklades tekniskt jättemycket eftersom jag inte hade min tränare på nära håll. Men många andra olika delar fick jag tid till att utveckla där borta, säger hon.

Tar ytterligare steg mot toppen

Efter examen från college gick resan hem till Karlstad och Värmland igen. I och med det kunde hon börja jobba mer med sin tränare Fredrik Eliasson igen. Fredrik hoppas nu kunna hjälpa Jenny att ta ytterligare steg mot världstoppen.

– Jag försöker bidra med dels trygghet, kontinuitet och förhoppningsvis goda råd gällande teknik och utveckling, förklarar han.

Tränaren Fredrik Eliasson hoppas nu kunna hjälpa Jenny att ta ytterligare steg mot toppen. Foto: SVT

Stora målet: spela majortävlingar

Majors är de största tävlingarna för golfspelare. Jenny Haglund hoppas i sommar få spela någon av de fem stortävlingarna. Om bara några veckor väntar kvaltävlingar till två av dem.

– Det är såklart ett stort mål att få spela majors, säger hon

– För det första gäller det att ha en bra tävling just när det är ett kval till en major. Sedan skulle jag också säga närspel överlag, få i lite puttar, säger Fredrik om vad Jenny behöver för att nå till en major.

Här kan du se hela inslaget

Kval till majors

Evian championship. Frankrike 1-3 juni.

US open: England 5 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.