”Sugardating” en allt vanligare form av prostitution

Uppdaterad
Publicerad

På nätet marknadsförs sugardejting som en guldkantad livsstil och en chans för en ung person att träffa någon äldre som är villig att betala för deras gemensamma semesterresor och restaurangbesök. I verkligheten är det oftast förtäckt prostitution. Idag och i morgon utbildas kommunernas socialarbetare från hela region Bergslagen på en konferens i Sunne om vad man kan göra för att försöka stoppa den växande verksamheten.

Det är länsstyrelserna i Värmlands- Dalarnas- och Örebro län som nu bjuder in kommunernas socialtjänster till en fördjupad utbildning om prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Detta för att ge en bred kunskap och stöd i arbetet kring det växande fenomenet ”sugardejting” i de tre länens 43 kommuner.

Fenomenet ”sugardejting”, där företrädesvis äldre män ingår avtal med unga kvinnor att i utbyte mot pengar och gåvor för umgänge och i de flesta fall sex, blir allt mer utbrett.

Flera svenska sajter förmedlar kontakter till vad som beskrivs som en ömsesidigt givande relation. Men det är en beskrivning som kriminalinspektören Simon Häggström, som har specialiserat sig på människohandel för sexuella ändamål inte håller med om.

Sex i utbyte

 – Vi ser ju väldigt tydligt att de som frekventerar de här dejtingsidorna, de som kallar sig för ”sugardaddys”, alltså den köpande parten, de är ju inte inne där för att hitta någon de kan bjuda en ceasarsallad på för 10 000 kronor, utan de vill ju ha sex i utbyte, säger Simon Häggström som arbetat med prostitutionsfrågor i elva år. Han konstaterar också att det alltid finns sex med i ett ”sugardaddy”-förhållande. Och att sugardejting i dag är den i särklass vanligaste arenan för unga tjejer att göra sin prostitutionsdebut.

Han tror att sugardejting kommit för att stanna.

– Det är oroväckande tycker jag. Är man över 18 år gör man vad man vill med sin kropp, men vi träffar ju på killar och tjejer som råkat illa ut – där man hamnat i situationer man faktiskt inte klarar av, berättar Mia Schyberg, regionkoordinator för Jämställdhetsmyndigheten i region Bergslagen.

Som regionkoordinator fungerar hon som en viktig länk mellan olika myndigheter och organisationer i ärenden som rör prostitution och människohandel.

Konferensen i Sunne pågår i två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.