”Sugardaddy” i västra Värmland misstänks ha våldtagit och lurat flera kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern åtalas vid Värmlands tingsrätt för 13 fall av våldtäkt, 10 fall av köp av sexuell tjänst och flera bedrägeribrott mot sammanlagt 26 olika kvinnor.

– Han har presenterat sig som en norsk fastighetsadvokat, säger åklagare Barbro Brännlund.

I klippet: Åklagare Barbro Brännlund berättar mer om ”sugardaddyn” och hur han fått kontakt med kvinnorna.

Under första halvåret 2021 fick polisen in en anmälan om att en kvinna blivit drogad och våldtagen samt en anmälan om att två kvinnor som sålt sex inte fått betalt. Alla tre hade fått kontakt med mannen på nätet.

Han hade sen bokat och betalat tågbiljetter till kvinnorna som reste hem till honom. Polisen kunde via SJ sedan hitta mannen, som är bosatt i västra Värmland.

Förnekar våldtäkt

De 26 kvinnorna, som omfattas av åtalet vid Värmlands tingsrätt, är bosatta över hela landet, bland annat i Värmland, Stockholm och Göteborg.

Mannen själv förnekar brott vad gäller våldtäkt.

– Han har både förnekat och erkänt köp av sexuell tjänst. Han säger att det här är något som kvinnorna har hittat på för att sätta dit honom för att de inte fått betalt, säger Brännlund.

Dömd i Norge i februari

Mannen utlämnades så sent som i januari i år till Norge där han stod inför rätta för en rad bedrägerier mot kvinnor och sedan dömdes till två års fängelse. Han är sedan tidigare dömd vid flera tillfällen till fängelse för bedrägerier.

Rättegången inleds den 16 maj och är utsatt till 25 dagar.

SVT Nyheter Värmland har sökt mannens advokat Carl-Henry Salomonsson för kommentar, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.