Fem pumpar ska tillsammans kunna pumpa 30 kubikmeter vatten i sekunden ur Kyrkviken om Glafsfjorden svämmar över. Hör Elin Alsterhag på Teknik i Väst berätta mer. Foto: SVT

Sundet i Arvika öppnas för båttrafik – för gott

Publicerad

Den första maj öppnar sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden återigen för båttrafik – och denna gång är det för gott.

Sundet har varit stängt i omgångar under det utdragna arbetet med dammen som ska skydda Arvika mot översvämningar, men nu är dammen i stort sett klar.

– Vi närmar oss slutet. Alla betongarbeten är klara, och nu ska de tillfälliga anläggningarna tas bort. Den första juli ska allt vara helt färdigt, säger Elin Alsterhag, chef för teknisk stab vid det kommunala dotterbolaget Teknik i Väst AB.

Det är en lång process som nu går mot sitt slut. Planerna på en skyddsdamm föddes direkt efter den stora översvämningen år 2000, men både tillståndsprocessen och själva bygget har tagit längre tid än beräknat.

Saknar motstycke

Och det är en unik damm som nu står i stort sett färdig.

– Det finns liknande dammkonstruktioner, men i den här storleken finns det ingen annan i Sverige. Den är unik, säger Elin Alsterhag.

Fem pumpar ska tillsammans kunna pumpa 30 kubikmeter vatten i sekunden ur Kyrkviken om Glafsfjorden svämmar över. Så sent som i veckan lyftes pumparna på plats, men fortfarande återstår en del dykarbeten.

Manar till försiktighet

Kommunen manar båtfarare till försiktighet, med tanke på dykarna. I övrigt är det fritt fram.

Sundet kommer nu att förbli öppet – förutom vid speciella omständigheter.

– Nästa gång vi stänger är det för att skydda mot översvämning. Och så kommer vi att provstänga då och då för att öva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.