Poliserna Anna och Jonna finns på plats för att hålla koll och skapa trygghet efter hotet som riktats mot skolan i en chatt. Foto: Faksimil från chatt/Jenny Eriksson, SVT

Sundsta-Älvkullegymnasiet utsatt för hot

Uppdaterad
Publicerad

Ett hot riktades under torsdagen mot Sundsta- och Älvkullegymnasiet i Karlstad. Skolan begär nu polisens närvaro under fredagen och rektor Anders Jonsson säger att man tar hotet på allvar.

– Även om det bara är ett dåligt skämt så blir våra elever oroliga när de får höra talas om det, säger han.

Under torsdagen publicerades ett hot riktat mot elever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i en frågechatt under en föreläsning. Personen uppmanade andra att inte komma till skolan under fredagen och hotade att komma till skolan med ett vapen. Det ska ha kommit till rektorns kännedom vid 16-tiden.

Polis kopplades in och kommer att finnas på plats på båda skolorna under fredagen. 

– Alla elever har blivit informerade och även all personal. Jag har rådgjort med polisen vid ett flertal tillfällen under eftermiddagen och kommer ha kontakt med dom i morgon, säger Anders Jonsson, rektor vid Sundstagymnasiet. 

Hotet är formulerat som en varning och personen skriver:

”Alla som läser detta, kom inte till skolan i morgon. Jag kommer dit med en AA-12 och jag kommer inte att kolla på vem du är. Jag har blivit mobbad för mycket. Hej.”

Anmälan om olaga hot

Foto: Wikimedia Commons.

Polisen säger till Nya Wermlands-tidningen att man upprättat en anmälan. 

– Det har upprättats en anmälan om olaga hot mot grupp. Vi håller på och tittar på det här, säger Anneli Torgals vid krimjouren i Karlstad.

Anders Jonsson säger till SVT Nyheter att man vidtagit försiktighetsåtgärder för att lugna eleverna. 

– Hotet är ju framfört på ett sådant sätt så att även om det bara är ett dåligt skämt så gör det ju att våra elever blir oroliga när de får höra talas om det. Det är den oron jag försöker lugna så de vågar gå till skolan.

Endast en ingång kommer att hållas öppen på vardera skola. Kommer ni kontrollera dem som går in?

– Vi kommer ha polis på plats, det är den kontroll vi anser att vi behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.