Foto: SVT

Sunne först att släcka kopparnätet

Publicerad

Den sista januari stängs de sista delarna av det gamla telefonnätet i Sunne.

Kommunen blir därmed först i landet att helt gå över till modern telefonteknik med fiber och mobila lösningar.

Det är en teknik med många år på nacken som nu gjort sitt. Medelåldern på kablarna i kopparnätet är 70 år. Nu avvecklar Telia kopparn i snabb takt.

Först ut att gå över helt till ny teknik är Sunne kommun.

– Den nya fibertekniken gör oss mer attraktiva för företagen. Du kan jobba hemifrån även om du bor långt ut på landsbygden, säger kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C)

Fiber ersätter

Det är huvudsakligen moderna fibernät som ersätter de gamla kopparledningarna.

I tätorten står Telia för nätet, men i resten av kommunen är det framför allt lokala fiberföreningar som sett till att den nya tekniken kommit på plats.

Göran Carlsson i Västerrottna har lagt många timmar på byns fiberförening.

– Det fanns inget alternativ. Ingen annan var beredd att bygga här.

Landsbygden först ut

Den som saknar fiberuppkoppling är nu hänvisad till olika mobila lösningar. Men trots att tillgången på fiber är minst på landsbygden, är det just där Telia valt att starta nedmonteringen av det gamla telefonnätet.

– Vi har börjat på landsbygden eftersom det är där vi har störst driftproblem med långa avstånd. Dessutom är det många där som inte haft tillgång till bra internet tidigare, säger Ove Alm, nätchef på Telia.

Hoppas stoppa utflyttningen

Sunne kommun har satsat stort på att stötta de lokala initiativen, och få fiberlösningar på plats. Kommunen hoppas nu locka både nya invånare och företag med den nya tekniken.

– Det finns oändligt många fördelar. Vi blir inte bara attraktiva för företagen, husen blir mer värda också när det finns fiber, säger Gunilla Ingemyr (C).

Göran Carlsson i Västerrottna går längre än så. Enligt honom är utvecklingen nödvändig  för hela bygdens överlevnad.

– Annars skulle utflyttningen vara ännu större. Och det går ju inte för ungdomar att klara skolan om de inte har riktig anslutning, och då blir de ju absolut inte kvar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.