När de bästa värmländska kommunerna presenterades var det Sunne som återigen tog täten Foto: SVT

Sunne har det bästa företagsklimatet

Publicerad

Efter att ha petats från tronen av Grums i fjol återtog Sunne titeln som Värmlands bästa företagarkommun när Svenskt Näringsliv presenterade sin ranking i dag. Grums blev näst bäst och på tredje plats kom Munkfors.

Svenskt Näringsliv har sedan 2001 rankat företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen genomförs via en enkät till företagen i kommunerna i kombination med statistik från Statistiska centralbyrån och Upplysningscentralen. I år svarade 31 000 företag i Sverige på enkäten, runt 1500 av dem i Värmland.

– Rankingen bygger på summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i kommunerna, sade Svenskt Näringslivs projektledare Anna Hedberg när årets ranking presenterades i Karlstad.

Sunne i topp

När de bästa värmländska kommunerna presenterades var det Sunne som återigen tog täten. I fjol förlorade de förstaplatsen till Grums efter att ha toppat rankingen under den senaste tioårsperioden.

– Företagsamhet är grunden till vår existens. Ingenting skulle fungera utan ett lokalt näringsliv, sade Sunnes kommunalråd Gunilla Ingemyr (C).

Gunilla Ingemyr (C) var förstås glad över att Sunne återtagit titeln som Värmlands bästa företagarkommun. Men lika glad var också Företagarnas ordförande i Sunne, Rickard Lindqvist, över utmärkelsen.

– Företag, tjänstemän och politiker för en bra dialog. Och vi ser möjligheter i stället för problem, förklarar han Sunnes framgång.

Gunilla Ingemyr (C) fyller i Rickard Lindqvists resonemang med att kommunen ser hela den kommunala verksamheten som en framgångsfaktor.

– Skola, äldreomsorg, infrastruktur. Allt måste fungera. Företagare har barn i skola och föräldrar på äldreboende och så vidare, säger hon.

Brist på bostäder – ett orosmoln

Men allt är inte frid och fröjd. Sunnes kommunalråd ser bostadsbristen i Sunne som ett problem när det gäller företagens förmåga att kunna rekrytera kompetent personal.

– De behöver någonstans att bo och vi vill att de ska bo i Sunne och betala skatt i Sunne, säger Gunilla Ingemyr (C) som gärna såg att det byggs mer i Sunne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.