Foto: SVT

Sunne kommun granskar upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Sunne kommun har tillsatt en oberoende utredning för att undersöka exakt hur en upphandling av gräventreprenörer egentligen har skötts. Kommunen misstänker att vissa entreprenörer ska ha fått ersättning vid sidan om själva upphandlingen.

För tre år sedan gjorde Sunne kommun en upphandling av gräventreprenörer. Nyligen ska en medarbetare på kommunen ha tagit emot uppgifter om att det, vid sidan av upphandlingen, nåtts en överenskommelse om kompensation med vissa av entreprenörerna.

– Den utredning vi själva genomfört visar att det sannolikt har gått till så här, vilket är helt oacceptabelt. Vi har nu beställt en extern, oberoende granskning för att få fullständig klarhet i ärendet, säger Anders Olsson, verksamhetschef samhällsbyggnad i Sunne kommun i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Värmland har pratad med verksamhetschefen Anders Olsson som inte vill lämna några fler uppgifter i ärendet förrän den oberoende utredningen är klar. När utredningen är klar vet han inte.

Kommunen uppger att överenskommelsen, sedan den uppdagades, inte längre förekommer.

– Ramavtalen med våra fyra entreprenörer går ut i juni 2019 och vi förbereder nu en ny upphandling. Innan dess ska vi med hjälp av den oberoende utredningen säkerställa att våra rutiner följs. Det ska vara en självklarhet för alla att vi sköter saker öppet och enligt de regler vi har, säger Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.