Foto: TT

Sunne kommun polisanmäler misstänkt mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sunne kommun polisanmälde under torsdagen händelser kring sin egen upphandling av gräventreprenörer. Detta efter uppgifter om att entreprenörer fått pengar vid sidan av upphandlingen.

– Det är och olyckligt och beklagligt och något vi tar på största allvar, säger Gunilla Ingemyr (C) kommunalråd i Sunne.

SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat att Sunne kommun tillsatt en oberoende utredning efter misstankar om att någon eller några inom kommunen gjort överenskommelser med gräventreprenörer vid sidan om en upphandling. Något som lett till att entreprenörerna fått extra utbetalningar från kommunen.

Det var för tre år sedan som entreprenörerna fick ett uppdrag av kommunen. I våras ska kommunen ha nåtts av uppgifter om oegentligheter i samarbetet, och i augusti beslutade kommunen att saken måste utredas vidare.

Polisanmälan

Så här sa Anders Olsson, kommunens verksamhetschefen för samhällsbyggnad, till SVT Nyheter Värmland i augusti: 

– Den utredning vi själva genomfört visar att det sannolikt har gått till så här, vilket är helt oacceptabelt. Vi har nu beställt en extern, oberoende granskning för att få fullständig klarhet i ärendet.

Under onsdagen beslutade man att misstankarna även bör polisanmälas – något som gjordes av kommunchef Berit Westergren under torsdagen. Hon säger att ärendet är rubricerat som mutbrott och att anmälan gjorts mot händelsen – inte mot någon eller några utpekade personer.

– Det kan ha förekommit ett missbruk med skattemedel och då tycker vi att polisen ska få utreda om det har skett något brottsligt, säger Anders Olsson till SVT Värmland, under torsdagen.

Vet ni vad som ligger bakom de här utbetalningarna?

– Missriktad välvilja, det finns inget som tyder på att någon på kommunen har skott sig på det här, mer än så kan jag inte säga.

”Olyckligt och beklagligt”

Även Gunilla Ingemyr (C) beklagar det inträffade.

– Det är olyckligt och beklagligt, det måste utredas vad som hänt, hur det kunde hände och vi gör för att det inte ska hända igen, säger kommunalrådet.

Hur många som är inblandade och vilka summor det handlar om kan ingen svara på i nuläget.

– Det får utredningarna visa, säger Anders Olsson.

– Fyra ingår i upphandlingen, men bara någon av dem är inblandad vad vi vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.