• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ylva och Merethe Kleiven tvingas adoptera sina egna barn. Foto: Privat

Sunnebor tvingas adoptera sina egna barn

Uppdaterad
Publicerad

När Ylva och Merethe Kleiven flyttade från Norge till Sverige blev de tvungna att ansöka om att adoptera sina egna barn. Detta eftersom barnen är resultatet av assisterad befruktning i utlandet.

Det är Sveriges Radios P3 Nyheter som avslöjar att makarna Ylva och Merethe Kleiven tvingas adoptera sina egna barn. Paret har två barn och i Norge var både Ylva och Merethe barnens föräldrar i juridisk mening. Men väl i Sverige registrerades de som ensamstående föräldrar och tvingades till en så kallad närståendeadoption för att båda mammorna ska kunna räknas som barnens föräldrar.

– Hade vi åkt till Ryssland så hade vi förstått att vi skulle få lite problem, men när flyttar man till Sverige tänker man att det ska gå ganska smidigt, säger Ylva Kleiven till P3 Nyheter.

Familjecentralen i Sunne, som arbetat med ärendet, kommer nu att vända sig till Justitiedepartementet för att försöka få en lagändring till stånd.

– Det finns en del hål i lagen som behöver täppas till, säger Ylva Kleiven om familjecentralens strävan efter att påverka lagstiftningen.

Paret Kleivens båda barn är resultatet av assisterad befruktning i utlandet. Just nu är de mitt uppe i en faderskapsutredning, en utredning som behöver avslutas och läggas ned innan adoptionerna kan bli klara och båda makarna Kleiven kan räknas som barnens föräldrar i juridisk mening igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer