Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manilyn Lopez Johansson berättar vilken typ av svamp och bär man har bäst chanser att hitta om man ger sig ut i skogen just nu. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Nu är svampsäsongen här: ”Det ser bra ut!”

Publicerad

Det är gott om såväl svamp som bär i skogarna just nu och svamp- och bärinköparna har bråda tider. Men det finns variationer i tillgången.

– Det kan bero på att vi inte har så många ukrainare här i år som plockar, säger Manilyn Lopez Johansson på Wermlands skogsförråd i Kil.

Både när det gäller svamp och bär har den här sommarens väder varit till fördel för den som gillar att plocka. Det har varit tillräckligt med regn och inte allt för höga temperaturer så floran har inte drabbats av några allvarliga torrperioder.

– Det ser bra ut. Det var segt i början men nu har tillgången ökat på riktigt. De senaste dagarna har varit väldigt bra, säger Manilyn Lopez Johansson på Wermlands skogsförråd som handlar med svamp och bär.

Brist på hjortron

Just nu köper firman in tonvis med svamp och bär varje dag. Men ett bär lyser med sin frånvaro; hjortronet.

– Vi har inte fått in ens ett kilo, säger Ola Hultman på Wermlands skogsförråd.

Om bristen på hjortron beror på att det är lite bär i markerna eller ej kan vare sig Manilyn Lopez Johansson eller Ola Hultman svara på. Men en förklaring till bristen kan vara att det är färre ukrainare än normalt på plats i Sverige för att plocka bär.

– Det kan också förklara att det var segt i början på säsongen, säger Manilyn Lopez Johansson.

I videon ovan berättar Manilyn Lopez Johansson om vilken typ av svamp och bär man har bäst chanser att hitta om man ger sig ut i skogen just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer