Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en explosiv miljö som ställer extra krav på räddningstjänsten, säger Morgan Palmquist på räddningstjänsten i Karlstadsregionen. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Svår och utdragen sanering efter tankbilsolyckan på E18

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att sanera olycksplatsen från diesel och bensin efter lördagens tankbilsolycka på E18 har pågått hela helgen och den akuta fasen beräknas vara färdig först under tisdagskvällen.

– Det är en explosiv miljö som ställer extra krav på räddningstjänsten. Det är ett av skälen till att arbetet dragit ut på tiden, säger Morgan Palmquist på räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Det var vid 06-tiden på lördagsmorgonen som tankbilen välte på E18 i höjd med Väsemotet. Olyckan inträffade efter att tankbilschauffören, enligt räddningstjänsten, fick ett rådjur framför fronten samtidigt som en personbil var i färd med att köra om.

Omfattande utsläpp

Tankbilen började läcka efter att den vält och bedömningen är att mer än 15 000 liter bensin och diesel läckt ut.

– Vi kunde suga upp motsvarande mängd men då var det uppblandat med vatten så vi behöver undersöka hur mycket som finns kvar i marken och vart det tar vägen, säger Morgan Palmquist på räddningstjänsten.

Nära vattentäkt

Bara ett par kilometer från olycksplatsen finns en vattentäkt, till det kommer närheten till såväl Vänern som enskilda brunnar.

– Vi bedömer inte att de är hotade i nuläget, säger Morgan Palmquist.

I videon ovan berättar Morgan Palmquist om det besvärliga saneringsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.