Foto: SVT

Svår rehabilitering för många covid-19-patienter

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot hälften av de patienter som lämnat intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad efter att ha vårdats för covid-19 har behövt omfattande rehabilitering efter intensivvårdsinsatsen.

– Det är framför allt andningen, att man har svårt att syresätta sig, som komplicerar rehabiliteringen, förklarar överläkare Kristina Lindgren.

Kristina Lindgren arbetar tillsammans med en kurator, en fysioterapeut och en arbetsterapeut i ett särskilt rehabiliteringsteam som hjälper covid-19-patienter som fått intensivvård att komma tillbaka till en meningsfull tillvaro.

Till dags dato har 36 covid-19-patienter fått intensivvård i Värmland, 29 av dem har vårdats på Centralsjukhuset i Karlstad. Av dem har närmare hälften haft mycket stora behov av rehabilitering.

– De är upp emot 15 personer och de flesta har behövt ligga inne kanske en hel månad ytterligare efter att de kommit ut från intensivvården, säger överläkare Kristina Lindgren.

I klippet ovan berättar Kristina Lindgren och arbetsterapeuten Maria Österman om svårigheterna med att rehabilitera svårt drabbade covid-19-patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.