Mia Willard, enhetschef för resursenheten i Karlstads kommun. Foto: SVT

Svårare för små barn att få plats i familjehem

Publicerad

Det är stor brist på familjehem. I Karlstads kommun väntar just nu omkring 15 barn på en placering. Enligt kommunen är det nu för tiden svårare att få tag på familjehem till de yngre barnen.

– Det som är lite unikt nu är att de yngre barnen blir kvar i vårt joursystem lite längre. Det är inte lika lätt att hitta rätt familj till rätt barn, säger Mia Willard, som är enhetschef för resursenheten på Karlstads kommun.

Av de omkring 15 barn inom Karlstads kommun som just nu väntar på att bli placerade i ett familjehem är ungefär hälften mellan ett och sju år gamla, hälften är mellan sju och 16 år. Alla barnen är tillfälligt placerade i jourhem eller HVB-hem.

Finns inte tid

En förklaring till att det nu för tiden är svårare att hitta familjehem till yngre barn kan vara att vi lever annorlunda i dag och att det är vanligare med heltidsarbete, tror Mia Willard. För att ta emot ett barn måste det finnas tillräckligt med fysiskt utrymme men också tid.

– Små barn kan ju kräva att man måste vara hemma, åtminstone inledningsvis innan man har fritids eller förskola och barnen har hunnit landa ordentligt, och det kanske inte är en omställning som alla är riktigt redo att kliva in i, säger Mia Willard.

Fyra procent blir placerade

Kommunen försöker rekrytera nya familjehem, bland annat via sociala medier och annonsering, men också genom informationsträffar.

– Vi vet att ungefär fyra procent av alla barn i Sverige i dag någon gång kommer att vara placerade i någon form, så behovet är stort men jag tror inte alltid man är så medveten om det därute. Vi behöver synas och höras mer för att berätta om behovet, säger Mia Willard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.