Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör potatiskonsulent Åsa Rörlins reaktion om nyheten om mörkad forskning kring bekämpningsmedel som används vid odling i klippet. Foto: Ulrika Olsson/SVT

Svårt att bekämpa bladmögel utan kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Fluazinam är ett ämne som används förebyggande mot svampangrepp i odlingar av potatis och lök i Sverige. Det har använts länge och är ett av de äldsta preparaten på marknaden. Men på Bodaholms gård på Värmlandsnäs, som är en av de största potatisodlarna i Värmland, slutade man använda preparatet för flera år sedan.

Tillverkare av bekämpningsmedel för äppelodlingar har mörkat forskning som visar att medlen kan vara farliga för människors hjärnor. Resultaten har inte lämnats vidare till svenska och europeiska myndigheter. Det avslöjar en forskningsstudie vid Stockholms universitet. Det handlar bland annat om ämnet Fluazinam, som används mot svampangrepp i odlingar av potatis och lök i Sverige.

– Det finns andra preparat som fungerar bättre, säger Åsa Rörlin som, förutom att odla potatis, även jobbar med rådgivning till andra bönder om odling av potatis och andra grödor i jobbet som potatiskonsulent.

På Bodaholms gård på Värmlandsnäs börjar det sticka upp små potatisplantor i upphöjda fåror på stora fält. 35 hektar potatis av sorterna bland annat Solist, Faxe och King Edward väntas bli färdiga för skörd någon gång i augusti/september. Bladmögel är vanligt och det krävs flera förebyggande behandlingar. Men Åsa Rörlin tycker inte att man som konsument ska vara orolig för att äta potatis och grönsaker.

– Nej, det ska man absolut inte göra. Det är ett fantastiskt livsmedel som man inte ska vara rädd för, säger hon.

Inte tillräckligt effektivt

Ekologisk odling kan enligt henne vara ett alternativ, men när det gäller bladmögel är de preparat som är godkända för ekologisk odling inte tillräckligt effektiva.

– Det är inte helt enkelt när de gäller bladmögel, man får nog snarare välja andra potatissorter. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.