Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Göran Eriksson får Karlstad Grand Prix Award, som delades ut av bland andra Linda Larsson (S), kommunalråd i Karlstad. Foto: Håkan Wikström

Svennis prisad – Årets idrottsledare i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Årets idrottsledare i Värmland 2024 är Sven-Göran Eriksson.

Karlstad Grand Prix Award-stipendiaten presenterades på Eva Lisa Holtz Arena på torsdagen.

– En total överraskning när de ringde och bad mig komma, jag känner mig mycket hedrad, säger Svennis.

Karlstad universitet och Karlstad kommuns idrottsledarstipendium delas ut för 16:e gången. Karlstad Grand prix Awards ska belöna idrottsledare som har svarat för stora insatser för svensk idrott.

Kriterier som kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) tycker att årets stipendiat har levt upp till.

– I år kändes det givet att få ge det till denna fotbollslegend.

Stolt över priset

Sven-Göran Eriksson var mycket stolt över att få ta emot priset.

– Min första tränargärning var Degerfors, min sista var Karlstad även om det bara blev några veckor. Det knöt ihop Värmlandssäcken.

I inslaget ovan svarar Sven-Göran Eriksson på om han tycker att motiveringen till priset stämmer.

Juryns motivering:

”Svennis” växte upp i Torsby och spelade både ishockey och fotboll under sina ungdomsår. Efter den aktiva karriären som fotbollsspelare fick han chansen att träna Degerfors. Därefter blev han värvad till IFK Göteborg och säsongen 1901-92 ledde han laget till seger i svenska cupen, allsvenskan och UEFA-cupen.

Därefter väntade de stora fotbollsarenorna i Europa för ”Svennis” med otroliga framgångar i Portugal och Italien. Efter Serie A-segern med Lazio 2000 blev han head huntad av engelska fotbollsförbundet som den första utländska förbundskaptenen för England någonsin.

Hösten 2022 vände ”Svennis” hem till Värmland efter 40 år som professionell tränare och engagerade sig som sportchef i IF karlstad Fotboll. Engagemanget för fotbollen i Karlstad från en av världens största tränare, i världens största idrott, sänder signaler om att han tror på en framtid för fotbollen i Karlstad.

”Svennis” har under alla sina år behållit ett humanistiskt ledarskap i en värld som ofta har präglats av ett auktoritärt ledarskap. Det stärker också respekten för honom som ledare utöver alla fantastiska framgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.