Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Nilsson, gruppchef vid Tullen i Hån. Foto: SVT/Polisen

Svensk-norsk polisstation planeras på riksgränsen

Publicerad

Svensk och norsk polis planerar att bygga en ny polisstation mitt på riksgränsen vid Eda i Värmland.
Stationen skulle bli unik i sitt slag, och det är den allt mer välorganiserade smugglingen över EU:s yttre gräns som ligger bakom planerna.

Gruppchef Roger Nilsson på tullen i Hån visar bilder på några av alla beslag vid gränsen de senaste åren; 18,5 kilo metamfetamin i en bil, tio kilo heroin och sju kilo kokain i en annan. Och så 30 kilo hasch gömt bakom krockkudden i en tredje smuggeltransport.

– Det smugglas mycket narkotika, jättemycket alkohol och stöldgods. Ligorna håller till längs gränsen. De har hus och gårdar, och sen när det är grönt ljus kör de sina varor över gränsen.

Välorganiserade ligor

Enligt Roger Nilsson blir kriminaliteten längs gränsen allt mer välorganiserad. Ligorna har lager vid gränsen där de till och med bosätter sig.

Bilden bekräftas av Arne Hammersmark, vice polismästare i den norska polisens Region Inlandet.

– Det här är ju EU:s yttre gräns, och det gör det extra lönsamt för smugglarna. Längs gränsen finns många ensligt belägna fastigheter som ligorna använder.

”Smugglarna spanar på oss”

Det är både illegalt gods som narkotika som går över gränsen, och varor som är belagda med höga tullar och avgifter i Norge, som står utanför EU. Det handlar bland annat om alkohol, cigaretter och kött.

Enligt Roger Nilsson på tullen i Hån är det svårt att hålla jämna steg med de allt mer avancerade smuggelligorna.

– De spanar på oss. De har egna patruller som letar efter tullare längs gränsen innan de kör över.

Polisstation mitt på gränsen

Men nu planerar svensk och norsk polis krafttag mot gränsbrottsligheten med en ny, unik, gemensam polisstation vid Eda i Värmland. Stationen ska ligga mitt på riksgränsen, enligt planerna.

– Det skulle vara problematiskt att bygga en norsk polisstation i Sverige, eller en svensk i Norge. Därför bygger vi på gränsen, med en ingång från varje land, säger Arne Hammersmark,  i Polisregion Inlandet.

Ska kunna patrullera tillsammans

Inne på stationen är det tänkt att både operativ personal och utredare ska samarbeta.

Enligt Lars Wirén, chef för Polisområde Värmland där stationen ska ligga, är målet på sikt att svensk och norsk polis ska kunna patrullera tillsammans.

– Vi vill framför allt jobba brottsförebyggande, men också bemanna polisbilar tillsammans. När människor ringer och behöver hjälp ska det kunna komma en norsk polis först istället för en svensk. Det kanske inte har så stor betydelse, bara man får hjälp så fort som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer