Runt tjugo elever i fyran och femman kommer varje tisdagseftermiddag till läxhjälpen på Gruvlyckeskolan i Karlstad. Det är Svenska kyrkan som håller i verksamheten sedan ett år tillbaka. Tidigare höll läxhjälpen till i Västerstrands församlings lokaler men få elever kom dit. En av anledningarna var att många utav eleverna inte delade den Svenska kyrkans trosuppfattning. Skolan tog initiativ och frågade om fritidsledaren på Västerstrands församling istället ville komma till skolans lokaler och hålla i läxhjälpen där.
– Det funkar jättebra och eleverna får ut mycket av det – speciellt de som kanske inte får så mycket hjälp hemma, säger Daniel Pedersen klasslärare på Gruvlyckeskolan.
De senaste elva åren har Svenska kyrkan tappat 1 procent av sina medlemmar varje år. Varje år går runt 1000 personer ur Karlstad stift och mycket få går med. Däremot finns en ökad trend och det gäller antalet besökare till Svenska kyrkans öppna verksamhet. För barn mellan 10-12 år har den öppna verksamheten ökat från drygt 1000 besökare år 2000 till över 10 000 besökare år 2010.
Är det en strategi från Svenska kyrkans sida att locka fler medlemmar?
– Jag skulle inte vilja kalla det för en strategi utan att vi skapar nya vägar för att möta männsikors behov och skapa alternativa mötesplatser, säger Torgny Lindén som är informatör vid Karlstad stift.
Enligt skollagen får kyrkor närvara på skolor så länge fokus ligger på hjälp och stöd eller högtidsfirande och inte har konfessionella inslag av till exempel välsignelse eller trosbekännelse. Enligt Karlstad stift är det den här typen av öppna verksamhet som gör att medlemmarna inom Svenska kyrkan väljer att stanna kvar.
– Det finns ett stort behov att stödja barn och ungdomar så jag tror mer på den öppna verksamheten, säger Torgny Lindén.