De milda vintrarna blev till slut dödsstöten för Svenska rallyt i Värmland. I klippet berättar rallyts vd Glenn Olsson om varför tävlingen nu försvinner till Umeå. Foto: TT/SVT

Svenska rallyt lämnar Värmland – flyttas till Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1967 har Svenska rallyt körts i Värmland med omnejd.

Men nu är det slut.

Från och med nästa år blir Umeå i Västerbotten ny huvudort för VM-tävlingen.

– I all sorg måste man ändå se möjligheten i att Sverige kan behålla VM-tävlingen, säger rallyts vd Glenn Olsson till SVT.

Sveriges största årligen återkommande VM-evenemang har varit synonymt med Värmland sedan 1967 då Karlstad blev huvudort för första gången.

Fram till 2020 kördes sedan rallyt, med några uppehåll och i olika konstellationer, med Värmland som bas.

Men problemen med vinterväglag har varit återkommande på senare år och efter den snöfattiga tävlingen 2020 inleddes en utredning om att flytta VM-rallyt norrut. En nordligare bansträckning i Värmland och Dalarna samt olika upplägg i Luleåregionen, Östersund samt Umeå var alternativen för framtiden.

Umeå nästa anhalt

Beslutet har nu alltså landat i att flytta rallyt till Umeå.

– En mer snösäker region längre norrut är ett grundkrav som inte är förhandlingsbart i en förlängning av VM-avtalet och att kunna påvisa historiska väderdata har varit centralt” säger Olsson i ett pressmeddelande.

I klippet ovan berättar han varför rallyt måste lämna Värmland och hur resan mot en ny tävlingsort har gått till.

Inget nytt VM-avtal

Trots flytten till Umeå finns inget nytt VM-avtal på plats ännu, rallyt är hittills endast säkrat till 2022.

– Målsättningen är att vi ska komma överens inom kort, säger Olsson.

”Stora förhoppningar”

Den kommersiella rättighetsinnehavaren WRC Promoter är nöjd med flytten.

– Vi har stora förhoppningar för både den kommersiella och sportsliga utvecklingen hos Rally Sweden i detta nya kapitel med Umeå som värdstad, vi har inget annat än beröm att ge för det hårda arbete som lagts ner för att få till denna utveckling. Värmland har varit en fantastisk värd i många år och vi vill rikta ett stort tack till så många människor och supportrar, säger eventchefen Simon Larkin i ett pressmeddelande.

FIA-chefen nöjd

Internationella bilsportförbundets (FIA) rallychef Yves Matton instämmer.

– Att flytta norrut var ett måste med tanke på de utmaningar vi upplevt de senaste åren och jag vill verkligen berömma Rally Swedens organisation för sitt arbete med att säkra upp en nytt lovande koncept med bas i Umeå för nästa års evenemang. Det här ger oss möjligheten att säkerställa de vinterförhållanden som vi alla drömt om ha på ett vinterrally.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet