Förra årets vinnare av Swedish Rally, Sebastien Ogier. Visa alla (5)
Visa alla (5)

Svenska rallyt har startat

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startade Rally Sweden 2014 och redan på morgonen testade förarna bilarna på shakedownsträckan i Råda. Årets vinterrally består av 24 specialsträckor som körs mellan onsdag och lördag.

I år börjar rallyt en dag tidigare, jämfört med tidigare år. Anledningen är OS.

Rally Sweden som är det enda vinterrallyt i VM och därmed unikt. Snö, is och kyla ställer särskilda krav på både förare och bilar och tidigare har nordiska förare visat sig ha fördel. Sen år 2000 har rallyt vunnits elva gånger av en nordisk förare.

Hemmahopp

I år är rallyt särskillt spännande ur ett värmländskt perspektiv, Pontus Tidemand från Charlottenberg kör som ende svensk i WRC-klassen. Så sent som i helgen testade han sin bil för första gången, en Ford Fiesta, och då var han nöjd med bilen;

– Ju mer jag kör desto bättre är det. Vi kommer väldigt snabbt in i bil och den känns väldigt lättkörd framför allt. Bra chassigrepp, så jag tror inte det ska bli några större problem.

24 sträckor

Nu på morgonen får förarna chansen att testa sina bilar på shakedown, fullfartstestet i Råda, bara några kilometer från serviceplatsen på Hagfors flygplats. Sträckan är nästan fyra kilometer lång.

Reglerna är lätta, snabbast efter de 24 sträckorna vinner. De olika specialsträckorna är olika, både i karaktär och längd. Ikväll körs den första specialsträckan på Färjestadstravet i Karlstad och målgången på lördag sker på Stora Torget i Karlstad.

Historisk klass

I år körs även Rally Sweden Historic 2014 som består av 9 specialsträckor och körs efter WRC-bilarnas första loop på fredag och lördag. Då har rallypubliken chansen att se gamla klassiska rallybilar som klassiska rallybilar Porschar, Saab 93 och Audi Quattro. Även de går i mår på Stora Torget i Karlstad.

* Klä dig varmt och rejält

En självklarhet under ett vinterrally, men värt att poängtera en gång till. Det blir kallt att stå still i skogen under en dag.

* Ta med eller köp mat och dricka

På de allra flesta publikområden finns det mat och dryck att köpa. Annars är det en bra idé att ta med egen matsäck och något varmt att dricka.

* Var ute i god tid

Ta gärna till en extra timme mot vad du hade planerat för. Organisation runt Rally Sweden är redo för ditt besök med många och stora parkeringar på de flesta publikområden.

Källa: rallysweden.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rallyt i Värmland 2014

Mer i ämnet