Sveriges största solcellspark invigd

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen invigdes något försenat Sveriges största solcellspark med 4080 solpaneler i utkanten av Arvika.

Monteringen av den 4080:e och sista solpanelen hade sparats till det stora ögonblicket på söndagen. Två månader försenat – bland annat på grund av att 137 solpaneler stals i höstas – så kunde Sveriges största solcellspark invigas idag på den gamla sotsandstippen på Mosseberg i Arvika.

– Det är jätteroligt och det har varit ett intensivt arbete i ett drygt år. Mycket positivt, mycket negativt men ett helt enormt arbete så idag är det jättebra, säger Lennart Rönning, vd för Arvika Kraft AB.

Solparken med 6700 kvadratmeter solcellsyta ska kunna producera 930 tusen kilowattimmar el som motsvarar hushållsel till 450 lägenheter – alltså nästan tio procent av Arvikas lägenhetsbestånd.

Parken används också som ett studieobjekt och har redan haft runt 1000 besökare.

Solpanelerna är tillverkade i Arvika kommun på Swemodule i Glava och har en garantitid på 25 år.

Investeringen på 14,2 miljoner kronor delas av tre kommunala bolag och den kan faktiskt gå ihop med dagens elpris, hävdar Lennart Rönning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer