Svininfluensa kan dominera årets influensasäsong – så håller du dig frisk Foto: TT/SVT

Svininfluensa kan dominera årets influensasäsong

Publicerad

Imorgon börjar årets influensavaccinationer i Värmland. Och inför årets säsong räknar Folkhälsomyndigheten med att den så kallade svininfluensan, blir den dominerande.

Gravida och folk med vårdnära yrken tillhör den grupp som uppmanas att vaccinera sig. Den vanliga riskgruppen, personer över 65 år har fått brev hem med information om vaccination. Förra året var värmlänningarna näst bäst i landet på att vaccinera sig, ändå slog influensan hårt mot länet

– Den typ av influensa (B) som dominerade förra året drabbar många unga och barn och därför blir spridningen stor, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Svininfluensavaccin ingår

I år räknar Folkhälsomyndigheten med att influensa A (H1N1), den som kallas svininfluensan, kommer att dominera och vaccin mot den ingår i årets influensavaccin.

– Ja det gör det, dock är det ett vanligt influensavaccin som inte har något att göra med det pandemivaccinet som användes 2009.

Så de som är rädda för att drabbas av narkolepsi behöver inte vara oroliga?

– Nej, det är ett välkänt och välanvänt vaccin som är helt väsensskilt från det man använde 2009.

Inte som 2009

Men att svininfluensan ska slå lika hårt som då den kom till Sverige 2009 tror man inte på Smittskydd.

– Det är en helt annan situation nu än 2009 då viruset var helt nytt. Nu är det ändå så att en del har en viss immunitet så det finns inte den risken att det får en jättestor spridning även om det kan komma att dominera, säger Ingemar Hallén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer