Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kritiken mot regionledningen – från högste ansvarige läkare. Överläkaren i regionledningen, Göran Karlström, svarar. Foto: SVT

Svidande kritik mot regionledningen från högste ansvarige läkaren på IVA

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Regionledningen beskrivs som ”verklighetsfrånvänd” i allmänna handlingar som SVT tagit del av.

Avsändare: medicinskt ledningsansvarig för iva i Karlstad.

– Man måste respektera att det kan finnas både medarbetare och medarbetare i arbetsledningen som kan tycka olika, säger Göran Karlström i regionens hälso- och sjukvårdsledning.

I klippet: se kritiken och regionledningens svar.

Den svidande kritiken var inte avsedd att nå fram till regionledningen. Inte den här gången, åtminstone.

Istället var den tänkt för coronakommissionen, som skickade ut en enkät till alla ansvariga IVA-läkare i landet under förra sommaren. Där ställs en mängd olika frågor om hur arbetet på avdelningen har fungerat under pandemin.

SVT Nyheter Värmland har tillsammans med Uppdrag granskning tagit del av svaren och även pratat med IVA-läkaren i Karlstad. Han står fast vid sin kritik men vill inte ta diskussionen i media och medverkar därför inte i en intervju.

Krislägesavtalet

En stor del av kritiken handlar om att Region Värmland aldrig aktiverade krislägesavtalet, vilket flera andra regioner gjorde i omgångar under pandemin. Syftet med ett krislägesavtal är att klara personalförsörjningen vid en samhällsstörning genom att tillfälligt förlänga den schemalagda arbetstiden i utbyte mot att personalen får bättre betalt för varje timme.

Men, varken fack eller arbetsgivare har velat aktivera avtalet i Region Värmland.

Verklighetsfrånvänd

”Regionledningen har uppfattats som verklighetsfrånvänd och med en annan agenda än att tillsammans klara situationen. Man har inte upplevts ta bemanningsproblem på allvar, eller sett de akuta kapacitetsproblem som vi flaggat för”, skriver IVA-läkaren.

– Jag blir lite ledsen över att kommentaren finns. Jag känner inte igen mig i det, säger överläkaren Göran Karlström som även suttit i den regionala särskilda sjukvårdsledningen under pandemin.

Fotnot: Region Värmlands hälso- och sjukvårdsdirektör, Lena Gjevert, har tagit del av kritiken och Göran Karlströms svar och meddelat SVT Nyheter Värmland att hon inte har något mer att tillägga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet