Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Max Persson är nu svensk mästare i parakarate. Foto: Björn Jansson/SVT

Synskadade Max tog guld för Kristinehamn i karate-SM i Karlstad

Publicerad

Kristinehamnsbördige Max Persson är synskadad och ser endast tio procent – med glasögon. Under lördagen tävlade han i SM i parakarate i Karlstad.

Max Persson, 18, kom till Sverige som tvååring från Kina där han blev adopterad efter att ha blivit lämnad på en sjukhustrapp. Under sin uppväxt fick han utstå många motgångar.

Max lider av albinism som gör att han har nedsatt syn. Han ser endast tio procent med glasögon och har ofta med sig en ögonkikare och blindkäpp när han befinner sig på nya ställen.

”Svårt när man sticker ut”

Hans tillstånd i kombination med att han är transsexuell då han föddes som flicka gjorde skolgången mycket svår och kantades av mobbning och utfrysning.

– Det är svårt att passa in när man sticker ut. När man inte ser saker som kroppsspråk och ansiktsuttryck hamnar man lätt efter och blir inte en del av gruppen, säger Max Persson.

Karaten betyder mycket för Max och är ett sätt att mäta sin egen utveckling, både mentalt och fysiskt. Här känner sig Max hemma och har hittat mycket gemenskap med de andra i klubben.

Tog SM-guld

För två veckor sedan låg Max på sjukhus och trodde inte att han skulle kunna delta. Men han lyckades kämpa sig igenom det och är nu svensk mästare efter tävlingen på Frödinge arena.

– Det känns jättebra! Jag kan inte fatta det. Oavsett förutsättningar, kämpa på. Man kan komma vart man som helst om man vill, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.