Foto: TT

Syskon kan få rätt till fler förskoletimmar

Uppdaterad
Publicerad

Låt barnen vara mer på förskolan, medan föräldrar är hemma med småsyskon eller söker jobb. Så lyder ett förslag som utreds i Sunne just nu.

I Värmland får barn till föräldralediga eller arbetslösa föräldrar vara 15 timmar i veckan på förskolan. Nivån är lagstadgad och alla kommuner i länet följer den. Men i Sunne kan timantalet komma att utökas till 20 timmar, just nu utreds frågan som är ett medborgarförslag.

– Det tror jag är bra för när man är hemma med yngre syskon, tycker de äldre att det är kul att vara på dagis och leka med kompisar. Jag tror det är nyttigt att få vara där och så får man mer tid till det yngre barnet, som man är hemma med, säger Martin Lindh.

Förskolan i Värmland

– Vi hade vår äldsta dotter på förskolan, 15 timmar var väldigt kort tid att hämta och lämna. 20 timmar tycker jag skulle passa väldigt bra, säger Marco Boudreau.

”Bra för barnens skull”

Enligt förslagslämnaren är det motsägelsefullt att plocka bort barn när man jobbar målmedvetet med pedagogisk verksamhet, bara för att barnet får ett syskon eller har arbetslösa föräldrar. Hen pekar också på barnens lekbehov och avlastning för föräldrar som är hemma med syskon. Professor Annica Löfdahl Hultman på Karlstads universitet, som forskat mycket om förskolan, är inne på samma linje.

– Barnen behöver ju få vara med om både utevistelse, rutinsituationer inne, vara med och äta och leka. Jag tror för barnens skull att det vore bra att få en utökad tid, säger Annica Löfdahl Hultman.

Inte fysiska möjligheter

Det är Stockholms stads beslut, att låta den allmänna förskolan växa till 30 timmar eller upp till full tid, som är föregångare till förslaget i Sunne. Men ordförande i bildningsutskottet i Sunne är skeptisk.

–  Som det ser ut idag så har vi en kö vid nyår på 40 barn. Vi måste öppna tillfälliga avdelningar och vi planerar för att bygga en ny förskola på Torvnäs, som kommer stå klar efter sommaren 2018. Tyvärr kan jag inte se att vi har fysiska möjligheter till en sådan åtgärd i nuläget, säger Freddy Kjellström (C).

Förskollärare slår larm

I Stockholm har den utökade allmänna förskolan i Stockholm fått förskollärare att slå larm.

– Det kommer på vissa ställen att bli väldigt många fler barn. Man kommer inte ha tillräckligt med personal och hur ska vi kunna rekrytera det snabbt, om det behövs? Ännu fler kommer bli utbrända och få arbetsrelaterade skador, säger Fredrik Kahn, förskolelärare och facklig representant.

Vad tänker du om 30 timmar eller heltid för allmän förskola?

– Det vet jag inte om det är nödvändigt, fem timmar till känns lyxigt, bara det. Heltid, nej, det tror jag inte är nödvändigt. Man har nog tid att vara hemma med de barnen också, säger Martin Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan i Värmland

Mer i ämnet