Gratis bad för de 527 invånarna under firandet. Foto: Sysslebäcksbadet

Sysslebäcksbadet firar 40 år – med Lili & Susie

Publicerad

På 60-talet när dammen i Höljes byggdes började kampen för ett badhus i Sysslebäck. Nu firar man 40 år och hoppas att idrottsturisterna ska hitta dit.

– Det var ju så att när de byggde kraftverket i Höljes blev vattnet i Klarälven kallare. Det ställdes krav på ett badhus för att barn skulle kunna bada och lära sig simma, berättar Maria Johnsson som arbetar i Sysslebäcks badhus sedan 14 år.

”Lili & Susie tar oss tillbaka i tiden”

Lili & Susie uppträder i Sysslebäck.

När Sysslebäck ska fira sin 40-åring har man försökt skapa aktiviteter som passar alla de 527 invånarna. Förutom den självklara punkten gratis bad  blir det dans och middag. Ortens föreningar och företag visar sina verksamheter i den intilliggande GA-hallen som firar 10 år.

– Vi har försökt få till något för alla åldrar. Lili & Susie uppträder och tar oss tillbaka i tiden till 80-talet och det känns passande, säger Maria Johnsson.

Ortens Idrottsstjärnor hyllas

– Sedan har vi en prisutdelning och firar att vi på vår lilla ort har en SM-mästare i crosscart, Linus Östlund. – Vi hyllar också Nordvärmlands FF som gick gick upp i div 2, berättar Maria Johnsson.

Idrottsturism kan vara framtiden

Att en liten ort som Sysslebäck har ett badhus och en fullstor idrotts- och aktivitetshall är smått unikt. Befolkningsunderlaget har minskat med åren, men Maria Johnsson ser inte att hallen på något sätt är hotad, tvärtom tror och hoppas hon att den ska utnyttjas av fler.

– Vi har högsäsong när Branäs skidanläggning är öppen. Då kommer det många turister hit och badar och tränar i gymmet.

Många skidturister blir förvånade när de inser att det finns ett badhus på orten och nu jobbar badhusledningen för att idrottsklubbar ska upptäcka området som man menar är idealiskt för träningsläger.

– Förutom badhuset och GA-hallen finns allt runt knuten. Vi har en hockeyrink, fotbollsplan, berg, vandringsleder, Klarälven, Långberget och Branäs. Det finns förutsättningar för nästan vilken sport som helst, säger Maria Johnsson.

Maria Johansson säger att hon brinner för träningen och simundervisningen. Foto: Sysslebäcksbadet

Själv var hon tre år när badhuset byggdes och för henne har det en särskild plats i hjärtat.

– Det betyder väldigt mycket. Jag brinner ju för träningen och simundervisningen. Det är fantastiskt att se lyckan i barnens ögon när de lär sig simma. Klarälven är ju fortfarande väldigt kall och ström här med stenig botten, så vi som bor här är väldigt glada att vi har vårt badhus, säger Maria Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer