• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Systembolagets presschef Bo Albertsson om förberedelserna vid gränsbutikerna. Foto: Arkivbild, Pressbild

Systembolaget förbereder gränsbutikerna: ”Får hjälp av närområden”

Uppdaterad
Publicerad

Norska gränsen är numera öppen och norrmännen har fritt fram att resa in i Värmland. Mängder med folk väntas till gränsorterna Årjäng och Charlottenberg där Systembolaget under en tid har förberett för anstormningen.

Längs med gränsen i Årjäng och Charlottenberg där man årligen är van med många norska gäster är det stora förberedelser som genomförts inför fredagens besked.

Systembolaget som har en butik på respektive ort har under en tid förberett för gränsöppningen.

– Vi har tittat framförallt på bemanningen, så att vi har tillräckligt med personal i butikerna, och att vi har lager så det räcker, säger Bo Albertsson, presschef på Systembolaget.

Förväntar sig många kunder

För att kunna täcka behovet i och med beskedet har man tagit hjälp av butiker i närområdet.

– Vi förväntar oss så klart att det kommer komma en hel del kunder till de butikerna, säger Bo Albertsson.

Som man har gjort under större delen av coronapandemin släpper de bara in ett begränsat antal kunder i butiken samtidigt.

– Vi har haft slussning in i butikerna på en del ställen i Sverige där det behövts, och det kommer vi fortsätta med i Årjäng och Charlottenberg, säger han.

Normala öppettider

Butikerna har haft kortare öppettider under pandemin men i och med gränsöppningen förändrar man det.

– Vi återgår till de vanliga öppettiderna igen. I alla fall i Värmland tar vi det beslutet för att möta det här behovet, säger Bo Albertsson.

Han menar att de kommer fortsätta följa råd och rekommendationer och gör vad de kan för att begränsa smittspridningen.

– Förhoppningsvis nu när det kan bli många kunder från Norge så har man förståelse för det och anpassar sig till de riktlinjer som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.