Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Samuel Nisser (M) berättar om kritiken i revisionsrapporten och vad kommunen ska göra för att ta fram tydligare riktlinjer. Foto: Johan Hedlund/SVT

Systern får lämna kommunstyrelsen när Per-Samuel Nisser (M) är jävig

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Margareta Larsson Nisser får lämna sitt uppdrag i kommunstyrelsen i Karlstad.

Anledningen är att förre kommunalrådet i Karlstad Per-Samuel Nisser valdes till ordförande för revisorerna i kommunen i strid med kommunallagen eftersom han var jävig då hans syster Margareta Larsson Nisser sitter i kommunstyrelsen.

– Vi var ju inte medvetna om att det förelåg valbarhetshinder, säger moderata kommunalrådet Alexander Torin.

Så nu ska Per-Samuel Nisser väljas om som ordförande för de förtroendevalda revisorerna.

På kommunfullmäktigemötet i morgon föreslås han till fler revisorsuppdrag. I Karlstad Energi, Vänerhamn AB och Karlstad Airport.

Foto: SVT

Risk för ny jävsituation

Flygplatsbolaget ägs av kommunen och Region Värmland där Per-Samuel Nisser är första vice ordförande i regionfullmäktige. Det är alltså risk för en ny jävsituation.

– Den frågeställningen får nog Per-Samuel själv svara på, säger Alexander Torin.

Vi har varit i kontakt med Per-Samuel Nisser som inte vill kommentera frågor om revisorsuppdragen.

Margareta Larsson Nisser säger till SVT Nyheter Värmland att hon är nöjd med uppgörelsen som innebär att hon istället blir vice ordförande i det kommunala bolaget Karlstad stadshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.