Foto: SVT

Tåg körde på ett 20-tal kor – stopp mellan Göteborg och Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett persontåg från SJ körde vid lunchtid på flera kor som befann sig på spåret strax söder om Säffle i Värmland. Det ledde till ett stopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Karlstad. Vid 20-tiden ska trafiken ha börjat köra som vanligt igen.

Ett 50-tal personer evakuerades vid 15-tiden och fick ta buss från platsen.

– Evakueringen skedde snabbt och smidigt, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

Trafikverket informerade om händelsen vid halv tolvtiden på onsdagen. Det fanns inledningsvis inga uppgifter om huruvida någon – utöver boskapen – skadats i händelsen.

– Det tog så illa att vi måste få dit ett annat fordon för att dra loss tåget, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Foto: SVT

Behöver bärgas

En timme efter olyckan var Trafikverket på plats. Tåget skadades kraftigt och behövde bärgas från platsen. Vid 17-tiden hade man lyckats få upp tåget på spåret igen.

Runt 20 kor påkörda

Enligt räddningstjänsten har runt ett 20-tal kor blivit påkörda och dödade av tåget. Ingen person ska ha skadats i kollisionen och tåget stod kvar på spåret. Efter att passagerarna kommit ur tåget ska räddningstjänsten sanera tåget.

– Det är köttslamsor överallt här. Vi spolar av och sanerar så vi får se hur det ser ut, säger räddningsledaren Karsten Herskind.

Ägaren till korna är också vid platsen.

Trafikverket uppmanar tågresenärer som drabbats att vända sig till sina respektive tågbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.