Foto: SVT

Tågstationer på Värmlandsbanan kan öppnas på nytt

Publicerad

Regionens kollektivtrafiknämnd har beslutat att försöka återöppna vissa stationer på Värmlandsbanan som stängde ner 2016.

– Det är väldigt glädjande och jag hoppas att vi kan få till en bra kollektivtrafik till de här människorna, säger regionrådet Jesper Johansson (MP)

Efter att en kapacitetsanalys gjorts kring hur Värmlandsbanan kan utnyttjas röstades förslaget om att försöka öppna fem stationer längs Värmlandsbanan igenom av majoriteten.

Stationerna i Lene och Ottebol ska prioriteras, följt av Brunsberg, Ås och Lerot i prioriteringsordning.

Tågtrafiken i Värmland

– Det är många som vill köra tåg på Värmlandsbanan och beroende på vilka andra tåg som har ansökt och vilka tågmöten som uppkommer får vi prioritera, säger nämndordföranden Jesper Johansson (MP)

Klart till hösten

Ansökan om tågstopp vid orterna ska föreslås för Trafikverket som ska komma med en tågplan i höst.

-  Vi talar om vilka tåg vi vill köra och var de vill stanna och de talar om vad som är möjligt.

I höst ska kollektivtrafiknämnden besluta om Trafikverkets plan och se över ifall vissa stationer kan kompletteras med anropsstyrd kollektivtrafik.

– Då ser vi vad har vi för tågstopp och vad vill vi komplettera med, säger Jesper Johansson.

Tanken är att trafikstarten ska ske i december 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågtrafiken i Värmland

Mer i ämnet