Tältläger för unga flyktingar i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Det tält som volontärnätverket Världen i Värmland haft uppsatt i Karlstad för flyktingungdomar flyttar nu till Kristinehamn.
– Tältet är uppe, grabbarna är på plats och kylarna är fyllda, berättar Viktoria Sterner som är engagerad i nätverket och befinner sig på plats i Kristinehamn.

15 ungdomar från Afghanistan som fått avslag på tre ansökningar om att få stanna och därmed inte erbjuds någon hjälp av samhället, har flyttat in i det nyss uppställda tältet.

– Men i och med den nya gymnasielagen kan ensamkommande ansöka igen och få rätt att stanna och gå i skolan, berättar Viktoria Sterner. Tillsammans med sin nätverkskollega Nethe Nabben har hon välkomnat ungdomarna som hon tycker har hamnat mellan stolarna i samhället.

– Det här är ungdomar som har flyttats runt flera gånger. En kille jag pratade med bodde först i Övertorneå, sedan i Pajala och flyttades sedan hit till Kristinehamn.

Tidigare i Karlstad

Tältet har tidigare under sommaren varit uppställt i Karlstad och ett 20-tal ungdomar bodde där då.

– Flera ungdomar har flyttat hem till frivilliga familjer och resten bor just nu i ett hus som vi hyr i Karlstad.

Nu har nätverket alltså flyttat tältet till Kristinehamn.

– Ungdomarna från Kristinehamn ropar på hjälp. De har velat flytta till oss i Karlstad men då har vi sagt att vi måste komma och hjälpa dem på plats i Kristinehamn så de får gå i sin skola.

Fler ungdomar väntas

Enligt Sterner kommer kommunens asylboende att stänga den sista september och då väntas fler ungdomar bli utan tak över huvudet.

– Då räknar vi med att det kanske kommer att vara 35 ungdomar här i tältet istället för 15.

Målet är att tältet ska rivas, enligt Viktoria Sterner, helst imorgon.

– Vi hoppas att ungdomarna får uppehållstillstånd, kan gå i skola och får bo hos familjer i Kristinehamn. Det vi gör här nu är bara konstgjord andning. För vi som engagerar oss inom nätverket tycker inte att vi bara kan se på och låta detta ske med grabbarna – vi har fått nog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer